Zeminden Isıtma Nedir ?
Zeminden Isıtmanın Avantaj ve Dezantajları nı sizler için derledik.Konforlu ve enerji dostu pek çok zemin döşemesi ile uyum gösteren zeminden ısıtma kış ayları için ideal seçeneklerden biridir. Zeminde ısıtmada ısıtma sistemi zemin döşemesinin altına döşenir ve zemine bastığınızda ayağınızda sıcacık bir his bırakır.
Hangi Tipleri Var ?
Elektrikli (kuru yöntem) zeminden ısıtma sistemlerinde zemine elektrik kabloları bir ağ gibi döşenmektedir.
Su Bazlı (ıslak yöntem) ısıtmada boru sistemi vardır. Bu sistem merkezi ısıtma sistemine ya da kombiye bağlıdır.Borular içinde su devir daim oldukça iç mekanlar ısınır.
En Doğrusu Hangisi ?
Elektrikli zeminden ısıtma daha hesaplı bir tercihtir. Döşemesi de daha az tadilat gerektirir.Ama yine de elektrik pahalı bir enerji kaynağı olduğundan ısıtma maliyetleri yüksektir.Küçük alanlarda bu yöntemi tercih etmek daha mantıklıdır. Örnek vermek gerekirse: Küçük bir banyonuz varsa elektrikli zeminden ısıtma pratik bir çözümdür.
Su bazlı ısıtmanın maliyetleri düşüktür.Fakat döşenmesi biraz zahmetlidir.Döşenme işlemi esnasında kot farkı oluşturulmak zorunda kalınabilir.Bu da çok fazla tadilata yol açabileceğinden maliyeti ve zahmeti artıracaktır.
Hangi Zemin Döşemesi İle Uyumludur?
Zeminden ısıtmada gönül rahatlığıyla tercih edilebilecek iki zemin tipi vardır. Bunlar seramik ve taştır.Bu zeminlerin ikisi de çok çabuk ısınır.Isıyı eşit bir şekilde dağıtmada da oldukça başarılıdırlar.Tabii ki ahşap, lamine, vinil, halı gibi diğer zemin kaplamaları da tercih edilebilir. Fakat bu kaplamalardan ısıyı transfer etmede çok verim alınamayacağının bilinmesi gerekir.
Döşeme yaptırmadan önce bir uzmanla görüşüp belirlediğiniz alanda ne kadar ısıya ihtiyacınız olacağı ve tercih edilen kaplamaya göre kaybedilecek ısı miktarları hakkında bilgi alınmalıdır.
Yerden Isıtmanın Avantajları
Çocuklar sağık açısından kendilerine fazla dikkat etmezler. Koridor veya mutfak gibi alanlarda zemin seramik ile kaplı olduğundan soğuk olur.Yerden ısıtma ile sıcacık olur.
Yakıttan %10-15 tasarruf sağlar. Bu tasarruf m2 ye göre değişim gösterir.
Petek gibi yer kaplamadığından eşya yerleştirmede daha geniş yer avantajı ,kolaylık ve zaman tasarrufu sağlar.
Petekler gibi is yapmayacağından ev daha temiz kalır yine zaman tasarrufu sağlanır.
Radyatör kullanılan merkezi sistem ya da kombili evlerde petek temizliği her yıl yapılmak zorundadır. Yerden ısıtma sisteminde ise 2 yılda bir temizlik yaptırmak yeterli olacaktır.Zeminden Isıtmanın Avantaj ve Dezantajları
Yerden Isıtmanın Dezavantajları
Zemin ısıtması oldukça geç ısınan bir sistemdir.Ortalama 2 ile 4 saat arasında ısınma sağlar.
Kapatıldığı tekdirde çok geç ısındığı için sistemin sürekli çalışması gerekir.
Petekli kalorifer sistemine göre daha çabuk kirleniyor.Eğer 2 yılda bir sitemin bakımını ve temizliğini yaptırmazsanız verimi düşer.
Daha çok tozlanma olduğu ve bunun astım ve solunum hastalarına dokunduğu da rivayet edilmektedir.
Kombi bakımı için lütfen linke tıklayınız.