İklim Değişikliğini Etkileyen Faktörler
Et Üretimi ve Tüketimi
Fosil yakıtların yanı sıra iklim değişikliğine en çok etkileyen etmen gıda sanayi, bunun içinde de et ve süt ürünleri.
Dünyadaki sığır sürülerini bir ülke olarak düşünsek, sera gazı salınımı bakımından Çin ve ABD’nin ardından üçüncü sırada gelirdi.İklim Değişikliğini Etkileyen Faktörlerini sırasıyla inceleyelim:
Et üretimi üç farklı biçimde küresel ısınmaya neden oluyor.
Sığır sürülerinin yediği otları sindirim esnasında ortaya çıkardıkları metan gazı sera gazlarından biridir.
İnsanların beslenmesi için kullanılabilecek mısır, soya gibi ürünler sığırları beslemek için kullanılıyor.
Sığır beslemek yüksek miktarda su tüketimi, sera gazı salan gübre kullanımı ve geniş arazilerin bu hayvanlara otlak olarak kullanılması anlamına gelir. Bu arazilerin bir kısmı ormanları yok ederek elde edilir.
Et tüketimi azaltılması için illa herkesin vejetaryen veya vegan olmasını gerektirmez.Şu anda varolan et tüketimini yarı yarıya indirmek bile karbon ayak izinin yüzde 40 azaltılmasına neden olur.Özellikle işyerleri toptan et kullanımını sınırlayabilir.
Transatlantik Uçuş
Uçaklarda fosil yakıtı kullanılıyor ve şu anki teknolojide henüz başka bir alternatif enerji kaynağı bulunamadı. Güneş enerjisi kullanımı ile ilgili deneyler yapılmış olsa da ve başarılı olmuşsa da bunun ticari yolcu uçaklarında kullanılması 10 yıllar alacak gibi görünmektedir. İklim Değişikliğini Etkileyen Faktörler den en önemlilerindendir.
Normal bir transatlantik uçuş esnasında havaya 1,6 tonluk CO2 salınır. Bu Hindistan’da kişi başına düşen yıllık miktara eşdeğer.
Ayrıca burda bir kısım grubun gerçekleştirdiği eylem tüm insanları etkileyen sonuçlar doğurmaktadır. Uçağa binenlerin sayısı dünya üzerindeki toplam insan nüfusunun çok da büyük olmayan bir bölümünü oluştursa da meydana gelen iklim değişikliğinin sonuçlarından herkes etkileniyor.
Bazı bilim insanları bu konuya dikkat çekmek amaçlı bazı adımlar atmaktalar.Dünyanın başka bir yerinde yapılacak olan bir toplantıya katılmak için uçakla gitmek yerine uzaktan bağlanılarak yapılan telekonferans yöntemini kullanmaktalar. Ayrıca uçak yerine trene tercih etmek , uzak ülkelere değil ama yakın yerlere tatile gitmek amaçlı uçuşları azaltıyor.
Tüketim ve Alışveriş Alışkanlıkları
Satın aldığımız her şeyde ya üretim yöntemi ya da ürünün taşınması aracılığıyla oluşan bir karbon ayak izi vardır.
Örneğin tekstil, küresel üretim kaynaklı CO2 salınımının yüzde 3’ünü oluşturuyor. Modadaki hızlı değişimin giysilerin kullanım ve dayanma süresini azaltırken bu salınımın oranının yükselmesine neden oluyor.İklim Değişikliğini Etkileyen Faktörleri nden biridir.
Ürünlerin uluslararası deniz ,hava, kara ulaşımı ile uzak ülkelerden ithal edilmesi halinde karbon ayak izini artırır. Bunun yanısıra bazı üreticilerin yoğun enerji kullanan seralarda mevsim dışı ürünlerin üretimini yapması de bu yükü arttırır. Bu nedenle kendi bölgemizde yetişen ürünleri ve kendi mevsiminde tüketmek en doğrusudur.